گرافيک در معناي لغت به معني ترسيم و نگارش است.
گرافیک در دو مفهوم قديم (سنتي) و جديد(نوين) متمايز ميگردد كه در مرز بين اين دو پديده چاپ قرار دارد.منظور از چاپ انواع و اقسام چاپ است. گرافیك (قدیم) یا همان سنتی شامل خطاطی، نقاشی دو بعدی، كنده كاری می باشد كه بیشترین شکل آن در آرایش كتابهاست كه محصول كار نقاش، خوشنویس، تذهیب كار و جلدساز می باشد.
و اما گرافیك (نوین) یا مدرن علاوه بر كتاب آرایی در قسمت تبلیغات تجارتی، اعلانات دیواری و مطبوعاتی و نشان ها (لوگوها) وغیره می باشد و حتی در سینما و تلویزیون هم كاربرد دارد. مثل عنوان بندی فلم و تصاویر متحرك طراحی شده. هنر گرافیك نوین با مسائل ارتباط محیطی نیز تداخل دارد، پس این هنر علاوه بر خط ورنگ، به عناصر بصری دیگری چون حجم و نور كمك می گیرد.
گرافیک حیطهای از هنرهای تجسمی است و دارای کاربردهای متنوع و گستردهای میباشد. گرافیک یا به عبارت کاملتر طراحی گرافیک (Graphic design)، بکارگیری تکنیکهای مختلف خلق آثار دوبعدی بر روی سطوح مختلف نظیر کاغذ، دیوار، بوم، فلز، چوب، پارچه، پلاستیک، نمایشگر رایانه، سنگ و … است که در جهت رساندن پیامی خاص به بیننده انجام بپذیرد. از جملهٔ این تکنیکها میتوان به: عکاسی، اچینگ، نقاشی، روشهای مختلف چاپ اشاره نمود. در هنر طراحی گرافیک از عکس، تکنیکهای مختلف طراحی (مداد، کنته، ذغال، پاستل گچی، پاستل روغنی، قلم و مرکب، مداد رنگی)، تکنیکهای مختلف نقاشی (رنگ و روغن، آبرنگ، گواش، رنگهای آکریلیک)، کلاژ، انواع روشهای چاپ دستی (سیلک اسکرین و باتیک) و هرنوع روش خلق تصویر استفاده میشود.
تعریف جلالی : گرافیک یک اثر هنریست که میخواهد پیامی رااز طریق بصری در کوتاهترین زمان ممکن به مخاطب برساند.
در طراحی گرافیک، حیطهها و تخصصهای مختلفی وجود دارد:
- طراحی پوستر
- طراحی جلد
- طراحی علامت (Sign)
- طراحی نشانه (Logo)
- طراحی حروف
- طراحی آگهی تبلیغاتی
- صفحه آرایی برای کتاب و نشریه
- طراحی صفحات وب
- طراحی چاپ برای بستهبندی
- طراحی تبلیغاتی (کاتالوگ، بروشور، فلدر، اوراق اداری و …)
- تصویرسازی (Illustration)– مانند:
- تصویرسازی برای کتابهای کودک، کتابهای علمی و آموزشی
- تصویرسازی برای نشریات
- طراحی نقشه و …
هنرمند توانایی است که با بهره گیری از جادوی فرم و رنگ به جستجـوی معنا های مختلف می پردازد گرافیست را شاید نوازنده ای دانست که زخمه بر دل خود و مـا می زند تا با نوای نا بـهـنجار دو گانگی ما نغمه ی یک دلی را بسزاید.گرافیست کسی است که به زبان تصویر با همه ی افراد جامعه سخن بگوید. یک گرافیست حرفه ای باید برای طراحی یک پوستر، کارت ویزیت ، آرم و . . . باید یک طراحی تقریباً ساده ای انجام دهد که آن شخصی که نمی تواند متنی را بخوا ند از روی طراحی که یک گرافیست انجام داده بتواند به موضوع و مفهوم کار پی ببرد. در جامعه ی امروز ما خیلی ها به عنوان گرافیست یک شرکت و یا دفتر تبلیغاتی می گذارند ، ولی از این هنر بسیار زیبا چیز زیادی نمی دانند و این افراد باعث می شوند که این کاردرسطح پایینی انجام شود و باعث می شوند در آینده کسی این هنر را نتواند در بالاترین سطح انجام دهد و کیفیت کار پایین بیاید و باید ما پیش کسانی برویم که مجوز یک شرکت و یا کانون تبلیغاتی داشته باشد و چندین سال با این حرفه آشنا باشد.
روز جهانی گرافیک برابر با 27 آوریل است که البته این روز برای اولین بار در سال 1995 در حدود دو دهه پیش توسط انجمن جهانی طراحی گرافیک به عنوان روز جهانی “گرافیک” نامگذاری شد.هنرمان با جهان درایران نیز این روز از سوی انجمن طراحان “گرافیک” ایران جشن گرفته است.
پدر گرافیک مدرن در جهان ویلیام موریس است و از اواسط قرن نوزدهم طرحهای بسیاری را تولید کرد که در بازارهای مهمی مورد استفاده قرار میگرفت. در کشورمان استاد مرتضی غیر پدر گرافیک نوین ایران بوده است چرا که تلاشهای زیادی برای ثبت و آموزش رشته گرافیک و گرافیک نوین در دانشکدهها داشت.
تاریخچه این هنر به زمانی بر میگردد که انسان از طریق تصویر با یکدیگر صحبت میکردند در حقیقت از دوره غار نشینی تصاویری بر جای مانده که نشان دهنده برقراری ارتباط انسانها با یکدیگر به واسطه تصاویر بوده است.
اولین کتابهای گرافیکی در جهان
اولین کتابهای گرافیکی در قرن ششم تا نهم میلادی درکشورهایی چون ، ایرلند، اسکاتلند،انگلیس منتشر شد، البته کشورهای اسلامی دارای کهنترین طرحهای گرافیک و خطاطی بودهاند.
طرحهایی که با مرکب سیاه روی کاغذهایی از پوست آهن نوشته شدهاند از نمونههای قدیمی در زمینه “هنر گرافیک” محسوب میشوند.
تحولات گرافیک از قرن دوازدهم
“هنر گرافیک” یا به عبارتی طرحهای گرافیکی از قرن دوازدهم تغییراتی پیدا کرد، در حقیقت تحولات گستردهای در طرحها ایجاد شد.
نشانههای بازرگانی
هر نام، طرح، شکل، حرف که از سوی تولیدکننده از گذشته تا امروز استفاده میشد نشان بازرگانی خاص داشته است، به عبارت دیگر یک نوع دارایی شخصی محسوب میشد که البته به ثبت هم رسیده بود.
روند استفاده از نشانههای بازرگانی مرتبا تازه میشد و هر تولیدکنندهای نشان بازرگانی یا علامت بازرگانی را به ثبت میرساند، این روند در دوره معاصر با تغییرات و پیشرفتهای چشمگیری روبهرو شد.
نقاش یا نقاشی تمام احساسات خود را از طریق قلمو و رنگ بیان می کند و در نتیجه امکان دارد که پیام روشن و واضحی برای همه افراد نداشته باشد یعنی یک نقاش عواطفش را بیان می کند و کاری به این ندارد که مخاطبش منظورش را درک می کند یا خیر. به همین دلیل در یک نمایشگاه نقاشی از یک تابلوی مشخص، افراد مختلف برداشت های متفاوتی دارند اما یک گرافیست موظف است پیام خود را به گونه ای بیان کند که حتما مخاطبش منظورش را دریافت کند.
هنر گرافیک چون تکثیر می شود و با فنونی چون چاپ همدست شده و متعلق به همه می شود مثل نقاشی شخصی و تک نیست و هیچگاه به عنوان تابلو در یک قاب تنها نمی ماند.
گرافیک دیجیتال چیست؟’
گرافیک رایانهای یا گرافیک کامپیوتری (Computer Graphics) یکی از قدیمیترین شاخههای علوم رایانه است که به ترسیم، تغییر، و کار با تصاویر به شیوههای محاسباتی و رایانهای اقدام مینماید. گرافیک رایانهای یکی از پرجاذبهترین و وسیعترین کاربردهای رایانهها لست. بازیهای رایانهای، برنامههای ساخت پویانمایی دوبعدی و سهبعدی، شبیهسازیهای محاسباتی، و پردازش تصاویر را میشود بهعنوان چند نمونه نام برد.
نرمافزارهای گرافیکی
نرمافزارهای مورد استفاده در کارهای گرافیکی را میتوان بر اساس گرافیک رایانه یا CG به دو دسته بزرگ تقسیم کرد:
- نرمافزارهای Raster یا نقشه بیتی که بر اساس پلت های رنگ Pixel ها و نقاط کار می کنند همانند Photoshop و یا Corel Photo Paint
- نرمافزارهای Vector یا برداری که معمولا برای ایجاد تصاویر گرافیکی از فرمولهای ریاضی و معادلات دیفرانسیل بهره میبرند. همانند Corel Draw و یا Adobe Illustrator
ساختار هر دوی این نرم افزارها کاملا با هم متفاوت است. هر چند نرم افزارهای Raster را جزو تولید کننگان تصاویر گرافیکی می نامند ولی در واقع گرافیک Raster یا Bitmap ماهیت ویرایشی دارند تا تولیدی و نقطه قوت آنها در ویرایش و فیلتر گذاری بر روی تصاویر است تا خلق یک موضوع گرافیکی.